Statement from Pompeu Fabra University following the case of harassment published in the media

Les tres actrius de l’Aula de Teatre de la UPF en la seva interpretació. E
Les tres actrius de l’Aula de Teatre de la UPF en la seva interpretació. En segon terme, Raquel Bouso i Gemma Garcia
230 obres mostren la creativitat de la comunitat universitària en l’edició 2023 dels Concursos de Sant Jordi 230 obres mostren la creativitat de la comunitat universitària en l’edició 2023 dels Concursos de Sant Jordi L’acte de lliurament dels premis, que ha estat dinamitzat per membres de l’Aula de Teatre de la Universitat, amb una lectura dramatitzada de diferents fragments de text al voltant de la creativitat i el plagi, ha tingut lloc el 20 d’abril, al migdia, a l’auditori de l’edifici Mercè Rodoreda.

Un total de 230 obres han estat presentades als Concursos de Sant Jordi 2023 de la UPF, una plataforma per mostrar la creativitat i el talent artístic dels membres de la comunitat universitària. El lliurament de premis del certamen, que enguany ha arribat a la seva 31a edició (es va celebrar per primer cop el curs 1991-1992), ha tingut lloc el 20 d’abril, a les 12.00 hores, a l’auditori de l’edifici Mercè Rodoreda del campus de la Ciutadella, i s’ha pogut seguir en directe per la web.

Raquel Bouso , vicerectora de Cultura i Comunicació de la UPF, i Gemma Garcia , cap del Servei de la Comunitat Universitària ( SACU ), des del qual s’organitza aquest certamen, han ocupat la taula presidencial de l’acte, al qual han assistit premiats i finalistes, membres del jurat i altres membres de la comunitat universitària.

Raquel Bouso: "Aquesta activitat és una mostra indiscutible de la visualització de la vitalitat cultural i artística dels membres de la nostra comunitat universitària" En les seves paraules de benvinguda, Raquel Bouso ha recordat que l’aposta de la UPF, per fomentar la participació de tots els col·lectius que en formen part "passa per l’organització d’activitats de dinamització cultural com ara aquests premis, que permeten als participants mostrar-nos les seves capacitats, creativitat i habilitats pràctiques en l’art de l’escriptura, el disseny, la fotografia, el vídeo o el còmic. És una mostra indiscutible de la visualització de la vitalitat cultural i artística dels membres de la nostra comunitat universitària."

Seguidament, Gemma Garcia ha fet un repàs de la participació en l’edició d’enguany, que s’ha situat en 230 obres, amb una lleuger descens respecte a l’any passat, que va ser de 286. No obstant això, "les xifres continuen sent altes en comparació amb edicions anteriors", ha puntualitzat. Les modalitats que han tingut més participació han estat les de poesia (amb 65 obres) i narració breu (amb 66), xifres que representen un augment de 18 i 7 obres respecte a l’any 2022, respectivament.

Pel que fa a les altres categories i modalitats, la participació ha estat la següent: cartells (6), còmic i il·lustració (6), fotografia individual (24), fotografia en sèrie (11), literari: text teatral i guió (2), literari: assaig i prosa de no ficció (22), reportatge periodístic (6), Audiovisuals (5), composició musical (7), divulgació científica (2), Blogs, xarxes socials i pàgines web (5),

Membres de l’Aula de Teatre han anunciat els guanyadors i han reflexionat sobre el plagi

Seguidament han entrat en acció els tres membres de l’ Aula de Teatre de la UPF ( Mercè de Moner Farré, Paula González González-Vila i Marymar Ramón Marín ) que sota la direcció de Pep Anton Gómez , han fet de mestres de cerimònies: han anat desgranant els guanyadors i guanyadores de les diferents modalitats i categories dels premis, que han pujat a l’escenari (els que han pogut assistir a l’acte) per recollir el guardó, de mans de Raquel Bouso i Gemma Garcia.

Prèviament al lliurament de guardons, les joves actrius han fet una lectura dramatitzada de diferents fragments de text, una reflexió al voltant de conceptes com l’originalitat i el plagi, centrats sobretot en l’activitat literària i artística, i citant l’opinió d’autors sobre aquesta qüestió, com Josep Pla o André Gide. Finalment, les actrius han desvetllat que "el 99% del que acabeu de sentir no ho diem nosaltres, no siguem plagiàries... "Ho va dir en Joan Fuster, el 1964, a Diccionari per a ociosos". "El tema és: què en diria avui, el 2023, amb la Intel·ligència Artificial planant sobre els nostres caps?"

Ja a la part final de l’acte, i un cop fet el lliurament dels guardons, Raquel Bouso ha pronunciat unes paraules de cloenda, en les quals ha felicitat a tots els guanyadors, i ha donat les gràcies a totes les persones participants, pertanyents a tots els col·lectius de la comunitat universitària (estudiants, personal d’administració i serveis, personal docent i investigador). La vicerectora de Cultura i Comunicació ha recordat que les obres presentades en les modalitats de fotografia, cartell, còmic i il·lustració ja es poden visitar a l’ exposició virtual del web dels premis Sant Jordi.

Finalment, ha explicat que les roses lliurades a les persones premiades, juntament amb el diploma i el premi econòmic, estan fetes a la Fundació Arrels : cada rosa està pintada a mà, i totes ells són diferents, úniques i originals. "La UPF, com a actor social del sector públic, estem molt conscienciats per tenir una dimensió social i anar més enllà de les activitats que ens són pròpies, la docència i la recerca. Aquesta rosa és un petit gest d’aquesta consciència social", ha conclòs Raquel Bouso.

Guanyadors de l’edició 2023 dels Concursos de Sant Jordi

Els premiats en aquesta edició 2023 (els primers premis estan dotats amb 400 euros, i els accèssits amb 100 euros), 21 persones en total, estat els següents:

Cartells (lema "Universitat i Sant Jordi"): primer premi per a Biel Moreno Lluberes , estudiant del grau en Comunicació Audiovisual, amb l’obra "Ja ha arribat Sant Jordi".

Literari (poesia) : primer premi per a l’estudiant amb el pseudònim " César Paz ", per l’obra "Fugaz y fija".

Literari (narració breu) : primer premi per a Pol del Moral Gutiérrez , estudiant del grau en Comunicació Audiovisual, per l’obra "Cremar com un bosc eixut"; accèssit per a Núria Navarrete Balaguer , estudiant del grau en Administració i Direcció d’Empreses, per "La Damascena".

Literari (text teatral i guió) : accèssit per a José Carlos Mota Castillo , estudiant del grau en Dret, per l’obra "Nora".

Literari (assaig i prosa de no ficció) : primer premi per a David Cuesta Burguillo , estudiant del màster en Formació del Professorat d’ESO i Batxillerat, per l’obra "Retrobar la lectura. Un plaer en compañía"; accèssit per a Aleix Rodríguez Gracia , estudiant del màster en Estudis de Cinema i Audiovisual Contemporani, per "’Bajar la voz, alzar la palabra’. Breve ensayo sobre el secreto"

Fotografia (individual) : primer premi per a Maria Bareche Baqués , estudiant del grau en Comunicació Audiovisual, per l’obra "Tot acaba?", accèssit per a Sara Fontserè Cots , estudiant del grau en Periodisme, per "Els avis".

Fotografia (sèrie) : primer premi per a Antoni Grañana Villalbi , estudiant del grau en Humanitats, per l’obra "Metempsicosi d’una meditació"; accèssit per a Helena Oset Segura, estudiant dels graus en Periodisme i Ciències Polítiques, per "Diumenge".

Blogs, xarxes socials i pàgines web : primer premi per a Joyce Sánchez García , estudiant del grau en Medicina, per l’obra "Gerontoxón". Accèssit per a Marta García Casado , estudiant del grau en Traducció i Llengües Aplicades, i Laia Panadès Pérez, estudiant del grau en Traducció i Interpretació, per "@neobecàries".

Audiovisuals : primer premi per a Eloi Román Hernández , estudiant del grau en Comunicació Audiovisual, per "Ya siento que no volverá".

Composició musical : primer premi per a Thomas Nuttall i Jyoti Narang , membres del PDI (Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions), per l’obra "Kahan Re Aaya Tu"; accèssit per a Martí Sánchez Grivé , estudiant del grau en Humanitats, per "My Place to Be".

Còmic i il·lustració : primer premi per a un estudiant amb el pseudònim " Paula Palomares ", amb l’obra "Prescription For Insanity"; accèssit per a Júlia Prieto Coll , membre del personal d’administració i serveis (serveis generals del campus de la Ciutadella) per "El Drac de les Aigües".

Reportatge periodístic : primer premi per a Anna Colomer Amat , estudiant del grau en Periodisme, per "Viure a les fosques".