Record interest in Catalan by international students and students from the rest of Spain at UPF

Elena Martín Gimeno, alumni de la UPF, guanya el premi a millor pel·lícula europea de la Quinzena de Cineastes de Cannes pel seu film "Creature" Elena Martín Gimeno, alumni de la UPF, guanya el premi a millor pel·lícula europea de la Quinzena de Cineastes de Cannes pel seu film "Creature" El jurat ha destacat la proposta de Gimeno "pel seu retrat impressionant i ben escrit sobre una dona, la seva sexualitat i la seva intimitat", essent la primera vegada que una proposta de l’Estat guanya el guardó.

Elena Martín Gimeno , alumni del grau en Comunicació Audiovisual de la UPF , s’ha alçat amb el Premi a millor pel·lícula europea de la Quinzena de Cineastes de Cannes , per la seva obra "Creature". El veredicte del jurat s’ha fet públic a poques hores de la clausura del certamen. És la primera vegada des de la creació del premi que s’atorga aquesta distinció a una producció del cinema espanyol.

En el llargmetratge Gimeno s’ha fet càrrec tant de la direcció com de la interpretació protagonista, compartint cartell amb altres intèrprets com Clara Segura , Alex Brendemühl o Oriol Pla. Darrere les càmeres també ha comptat amb la col·laboració de Clara Roquet com a coguionista, i les productores Ariadna Dot i Marta Cruañas , totes tres igualment graduades en Comunicació Audiovisual a la UPF.

L’argument de la pel·lícula torna a la vida de Mila, protagonista de la primera pel·lícula de Gimeno, Julia Ist (2017). En aquesta entrega el personatge de Mila, tot i viure en parella, pateix un fort rebuig al desig sexual. A partir d’aquest inconvenient la protagonista iniciarà un viatge d’autodescobriment revivint la seva infantesa i adolescència, i redescobrint la seva relació amb el sexe. A propòsit de la seva victòria, el jurat ha elogiat la temàtica de l’obra descrivint-la com un "retrat impressionant i ben escrit sobre una dona i com afronta la seva sexualitat i la seva intimitat". També ha destacat que el film conté "moments desafiants però amb humor, filmats amb bellesa i dinamisme".

Gimeno prèviament ja havia aconseguit el suport de la crítica precisament pel film Julia Ist, obra que va presentar inicialment com a Treball de Fi de Grau a la Pompeu, i que va acabar guanyant la Biznaga de plata a Millor Pel·lícula i la Biznaga de plata a Millor Direcció al Festival de Málaga, així com el Premi Movistar+ a Millor pel·lícula.

La directora barcelonesa se suma així a altres cineastes d’autor emergents premiats en aquest festival com Mia Hansen-Love, Jonas Carpignano o Deniz Gamze Ergüven, reconeguts per The Europa Cinema Label, associació que forma el jurat i que disposa de 3.060 salas en 38 països.