Àngela Vidal i Adolfo Rodríguez obtenen beques Fulbright per a realitzar una estada d’investigació predoctoral als Estats Units

- ES - EN
Àngela Vidal Verdú, Adolfo Rodríguez Eguren.
Àngela Vidal Verdú, Adolfo Rodríguez Eguren.
Àngela Vidal, doctoranda en el Grup de Biotecnologia i Biologia Sintètica de la Universitat de València, i Adolfo Rodríguez, doctorant en el grup de Cèllules Mare i Bioenginyeria de la mateixa universitat, han obtingut la prestigiosa beca Fulbright per a realitzar una estada d’investigació als Estats Units.

Una comissió mixta integrada per representants del Ministeri d’Afers Exteriors espanyol i l’Ambaixada dels EUA concedeix anualment beques d’investigació predoctoral en universitats o centres d’investigació dels Estats Units, en qualsevol disciplina, durant un període mínim de sis mesos i màxim de dotze.

Adolfo Rodríguez Eguren realitzarà l’estada a la Universitat de Yale (New Haven, Connecticut), on aprofundirà en l’estudi en teràpies sobre la infertilitat femenina. àngela Vidal Verdú es desplaçarà al Center Scripps Research a San Diego (Califòrnia), on realitzarà la part final de la seua tesi doctoral, enfocada en la bioremediació de residus plàstics.

Les beques s’atorguen en una concurrència molt competitiva. Es tracta de quinze beques distribuïdes en tres programes: cinc beques específiques per a doctorands d’universitats d’Andalusia (finançades per la Junta d’Andalusia), tres beques específiques per a doctorands de Múrcia (finançades pel govern regional); i 7 beques de programa general obertes a qualsevol doctorat d’una universitat espanyola.

àngela Vidal va estudiar Biotecnologia a la Universitat de València i actualment realitza el doctorat en el Grup de Biotecnologia i Biologia Sintètica, dirigit pels investigadors Manel Porcar i Juli Peretó, amb un contracte de Formació per a Professorat Universitari (FPU). També col·labora en la docència del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València.

L’esmentat grup es troba en l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre de recerca de la Universitat de València i el CSIC. La línia d’investigació de Vidal es basa en la bioremediació microbiana, l’ús de microorganismes per degradar compostos contaminants. En concret, està treballant en la bioremediació de derivats del petroli com combustibles o els plàstics, al igual que amb residus urbans compostos de cellulosa.

Vidal Verdú va ser premi extraordinari fi de grau en Biotecnologia per la Universitat, i en 2019 va rebre el premi cientificotècnic Ciutat d’Algemesí per a Joves Investigadors per un treball de descripció de les comunitats de microorganismes que viuen en deixalles plàstiques marines i la seua capacitat de degradar-lo.

Adolfo Rodríguez va estudiar Biotecnologia en la Universitat Pablo de Olavide (Sevilla) i va realitzar el Màster en Biotecnologia de la Reproducció Humana Assistida en la Universitat de València, amb esment excel·lent en tots dos. Actualment realitza la tesi en el marc de la infertilitat femenina amb un contracte FPU, dins del grup Cèllules Mare i Bioenginyeria, dirigit per Irene Cervelló. També col·labora en la docència del Departament de Pediatria, Ginecologia i Obstetrícia de la Universitat. El seu grup forma part de Fundació IVI-IIS La Fe.

La investigació de Rodríguez Eguren es centra en la cerca de teràpies regeneratives dirigides a patologies endometrials de dones amb problemes d’infertilitat. Adolfo Rodríguez compta amb experiència en clíniques de reproducció assistida i en investigació, després del seu pas per centres de prestigi com el CNIC o el CABD, on va investigar sobre malalties cardiovasculars i neurodegeneratives, respectivament.

La seua línia d’investigació presta especial atenció a patologies uterines com la Síndrome d’Asherman, o dones amb atròfia endometrial (SA/AE), condicions patològiques que comporten que l’embrió no puga implantar en l’úter i per tant no poden quedar-se embarassades.

En seu projecte de tesi analitza la possible aplicació de plasma ric en plaquetes de cordó umbilical tant en models in vitro, in vivo (models animals amb dany uterí) com en assaigs clínics amb pacients que pateixen aquestes patologies.