La Universitat de València participa en una spin-off que desenvolupa un cosmètic cicatritzant

Juan Vicente Climent, Lucía Echevarría, Jesùs del Pozo, Carlos del Pozo, Aurelio García, Francisco Sánchez, Lucía de Juan.

La Universitat de València i la Universitat Complutense de Madrid participen en una spin-off que desenvolupa un producte dermocosmètic amb propietats antiinflamatéries i cicatritzants. L’empresa, denominada IMHOTECH LABORATORIES S.L., s’ha constituït aquesta setmana.

L’empresa desenvolupa el producte Keleraze TM, que permetrà a les persones amb cicatrius queloidals deslliurar-se del seu problema sense haver de recórrer a una costosa cirurgia làser. Aquest tipus de cicatrius les presenten persones que han patit una cremada, un accident o una intervenció quirùrgica. L’esmentat producte elimina les molèsties físiques, estètiques, i psicolégiques sense haver de recórrer a una costosa cirurgia.

IMHOTECH està integrada per un equip multidisciplinari de químics i dermatélegs. Entre altres, Carlos del Pozo Losada, catedràtic de la Universitat de València, i Aurelio García Csáky, de la Universitat Complutense de Madrid. El CBO de l’empresa és Francisco Sánchez-Sancho (doctor en Química amb àmplia experiència en la indùstria farmacèutica, i el CMO és el dermatéleg Jesùs del Pozo Losada.

Les cicatrius queloidals mai desapareixen per elles soles, i els tractaments tépics actuals són molt poc eficaços, per la qual cosa la majoria dels casos requereixen extirpació quirùrgica (cirurgia làser) juntament amb injeccions de fàrmacs sobre la ferida i radioteràpia, la qual cosa, a més de ser costós en temps i en diners no és efectiu en el 100% dels casos.

L’oferta actual per a reduir o dissimular les cicatrius queloidals pot classificar-se en tractaments invasius (injeccions de corticoides, crioteràpia, làser vascular, radioteràpia superficial) i no invasius.

Existeixen en el mercat multitud de cremes, pomades o ungüents, que poden utilitzar-se per a millorar l’aspecte de cicatrius. Alguns dels seus components principals són les vitamines A i E, centel·la asiàtica, zinc, rosa de mosqueta, àloe vera, extracte de ceba, heparina, resveratrol, o pantenol, entre altres. Aquests productes són inespecífics, i s’utilitzen principalment per a per a millorar l’aspecte de les lesions postquirùrgiques. Es tracta de cremes amb baixa eficàcia, que tan sols alleugen els símptomes, sense actuar sobre l’arrel del problema, allisant, suavitzant, reduint la picor, i millorant la hidratació.

A diferència d’aixé, Keleraze es focalitza en els mecanismes de reparació tissular. El producte està basat en un nou component, el compost CMP0.